Harskamp steekt de ambities niet onder stoelen of banken

Vierdeklasser Harskamp steekt de ambities voor het seizoen 2022/2023 niet onder stoelen of banken. ,,Spelen om promotie naar de derde klasse via een kampioenschap of nacompetitie is onze insteek”, melden trainer Collin Oosterholt en ‘nieuweling’ Mike Peters onafhankelijk van elkaar.

Routinier Mike Peters wil met vierdeklasser Harskamp oogsten.

Routinier Mike Peters wil met vierdeklasser Harskamp oogsten.

Zaterdag werden in de eerste oefenwedstrijd tegen FC De Bilt (eersteklasser) de eerste stappen gezet. De ploeg van Edenaar Joël Titaley was met 0-3 te sterk voor de thuisclub. ,,Ik heb goede en wat minder goede dingen gezien. Het was ruim 30 graden en dus alle spelers (19) speeltijd gegeven. De groep waarmee ik begon had al een paar trainingen in de benen. De groep waarmee ik eindigde veel minder of zelfs helemaal nog geen training”, kijkt de Harskampse trainer terug.

,,Ik hecht persoonlijk nog niet zoveel waarde aan deze wedstrijd. Tegen FC De Bilt was het een kwestie van meters maken en aan elkaar wennen. Dat zal nog een paar wedstrijden zo zijn. Maar wat ik tot nu toe heb gezien stemt mij tevreden. Routiniers en spelers die nog kunnen groeien en op termijn voor mooie dingen bij deze vierdeklasser kunnen zorgen”, gaat de 37-jarige Mike Peters verder.

De inwoner van Apeldoorn heeft in deze regio bij DTS Ede, Bennekom en laatstelijk hoofdklasser Scherpenzeel zijn sporen verdiend. ,,Ik ben oorspronkelijk begonnen bij AVW’66. Van welke trainer ik het meest heb geleerd? Zonder ook maar iemand tekort te willen doen is dat zonder twijfel Eric Speelziek. Deze bevlogen trainer wist echt zowel bij DTS Ede als Bennekom een speler beter te maken. Voor mij is het geen toeval dat hij nu bij Sparta Nijkerk het weer goed voor elkaar heeft”, meent de Harskampse centrale verdediger.

Collin Oosterholt en elftalleider Erik Koogje, willen met goede selectie Harskamp omhoog stuwen.

Collin Oosterholt (Links) en elftalleider Erik Koogje, willen met goede selectie Harskamp omhoog stuwen.

Promotie is absoluut het hoofddoel. Vorig seizoen verbaasde de als zelfstandig trainer bij een eerste elftal debuterende Collin Oosterholt vriend en vijand. Vierdeklasser Harskamp was, mede wegens een goed technisch beleid, vrijwel het hele seizoen in het linkerrijtje te zien. ,,Ik denk dat het bestuur en technische commissie met Escher van Norel aan het hoofd, goed werk heeft verricht. En dat is dit seizoen doordacht voortgezet. Nieuwe spelers als Mike Peters (Scherpenzeel), Frank Hol (DTS Ede), Lars Haalboom en de keepers Koen Warnaar en Thomas de Kruijf (allen Fortissimo) en Rinke Rozema (Scherpenzeel) stuwen het niveau omhoog. Daarnaast is een grote kern van spelers, die afgelopen seizoen voor Harskamp de basis hebben gelegd voor een hoger niveau, gebleven. Ik ben mij ervan bewust dat de onderlinge concurrentie hoog is. Een uitdaging dat goed te managen. Dat je daarbij gevraagd en ongevraagd advies krijgt van Harskampse coryfeeën als Escher en Arnand van Norel (tweede elftal trainer) en assistent-trainer Johan van den Hatert is toch geweldig. Uiteindelijk hak ik de knoop door, maar je moet als trainer je nooit te groot voelen over adviezen na te denken. Uiteindelijk is alleen de club Harskamp belangrijk en ik de passant. Hoewel dat nog wel even mag duren’’, lacht Oosterholt breeduit.

Routinier Mike Peters heeft het relaas geduldig aangehoord. ,,Wat mij naar Harskamp heeft gebracht. De uitgesproken ambities om op vierde klasse niveau een goede selectie neer te zetten. Op het moment dat ik besloot bij de toenmalige hoofdklasser Scherpenzeel te stoppen stond de telefoon niet stil. Maar om persoonlijke redenen had ik geen zin meer bijvoorbeeld in het Rijnmondgebied te gaan spelen. Ik heb zelfs lang getwijfeld of ik er nog een voetbalseizoen aan toe wilde voegen”, geeft Peters een inkijkje van zijn gedachten.

,,Nee, ik heb nooit voor het grote geld gespeeld. Ik snap dat de buitenwereld zo redeneert. Maar dat speelde bij mij echt geen rol. Ik vond het heel bijzonder dat in de gesprekken centraal stond of je als speler/mens binnen de Harskampse voetbalgemeenschap zou passen. Daar twijfel ik zelf totaal niet aan. Hoewel ik dus op een hoog niveau heb gespeeld ben ik echt de ‘wijsneus’ niet wel weet hoe het spelletje gespeeld moet worden”, zegt Peters gedecideerd. Trainer Collin Oosterholt onderstreept dat.

Mike Peters geeft tijdens een drinkpauze aan dat coaching belangrijk is.

Mike Peters geeft tijdens een drinkpauze aan dat coaching belangrijk is.

,,Weet je wat ik zo mooi vond deze wedstrijd. Tijdens een drinkpauze gaf Mike (Peters, red.) aan dat hij de bal kreeg aangespeeld maar eigenlijk er geen raad mee wist. Jullie moeten me dan coachen gaf hij zijn medespelers mee.” Oosterholt die een grote selectie tot zijn beschikking heeft beseft dat er straks knopen moeten worden doorgehakt. ,,Misschien een cliché maar daar ben ik voor aangesteld. Daarom ben ik ook blij dat Aldo van Norel en mijn assistent Johan van den Hatert, zich intensief met het tweede elftal gaat bezighouden. Ik zal naar eer en geweten het in mijn ogen sterkste elftal opstellen. Daar hoort echt geen vriendjespolitiek bij. De keuze die ik maak zal ik toelichten. Met trainers die roepen dat zij op gevoel voor speler X kiezen heb ik niet zoveel. Hoe klein het verschil ook is je moet het kunnen uitleggen. En over de hele competitie gezien heb je echt meer dan 14 of 15 basisspelers nodig”, meent Oosterholt.

,,Dat vind ik echt een goede opvatting. De routiniers zoals Frank Hol, Rinke Rozema, Donovan Rijlaarsdam of wie dan ook, dus ik ook niet, hebben geen speelgarantie gekregen toen ‘ja’ werd gezegd tegen Harskamp. Dat laat onverlet dat deze groep zo groot en goed is dat een speler met ‘pijntjes’ misschien tegen de een of andere tegenstander gespaard kan worden”, meent de inwoner van Apeldoorn.

Trainer Collin Oosterholt geeft zijn ploeg de nodige tips mee.

Trainer Collin Oosterholt geeft zijn ploeg de nodige tips mee.

Collin Oosterholt is nu een jaar zelfstandig trainer van vierdeklasser Harskamp. Wat heeft hij geleerd van vorig seizoen? ,,Best veel. Ik denk dat ik aan de lijn rustiger moet blijven. In mijn enthousiasme probeerde ik spelers te helpen. Maar dat kan ook averechts werken. Ik heb geleerd de grote lijnen mee te geven. Je moet alleen ingrijpen als het echt een verbetering is. Met deze toch wel geroutineerde ploeg is vrijheid geven ook een kunst. Ja, ik denk trainer nu in staat te zijn, een goed bedoeld advies van een speler met hoofdklasse of zelfs eerste divisie (Frank Hol, red.) ervaring op waarde te schatten. Dat doen zij niet omdat ze het beter weten dan ik, maar uit teambelang.”

,,Ik heb toevallig vorig seizoen de thuiswedstrijd tegen SDS ’55 gezien. Het was binnen een half uur al 0-4 en gelopen. Ik heb mij wat verdiept in de regionale indeling. Tegen topploegen op papier, zoals Fortissimo, SDS ’55, Rood – Wit’58 (Putten) en misschien vergeet ik er nog wel een, moet je ‘rustig’ opereren met een goed plan. Ik wil met mijn routine eraan bijdragen dat Harskamp in alle opzichten zichzelf blijft. Of ik besef dat er sprake zal zijn van een niveauverschil met wat ik gewend was? Het niveau zal dan misschien minder zijn in bijvoorbeeld in de hoofdklasse, maar zodra het beginsignaal klinkt maar een ding en dat is presteren en op de winst spelen”, stelt de 36-jarige Apeldoorner. ,,Ik vind het juist mooi als een ploeg tegen Harskamp straks extra gemotiveerd is. Dat betekent het dat je het als club/team gewoon goed doet”, lacht Peters.

De ingang is opgeknapt en gastvrij.

De ingang is opgeknapt en gastvrij. Maar de punten moeten wel op het sportpark blijven.

,,Je hoort Mike (Peters, red) praten hoe hij tegen Harskamp aankijkt. Maar ik denk dat elke andere speler hetzelfde zal zeggen. Voor de club maar ook mij is het belangrijk dat binnen de negentig minuten voor een goed resultaat wordt geknokt. Daarna ga je als speler en staf de kantine in en ben je er voor de supporters. Spelers die binnen vijf minuten na een wedstrijd al in de auto op weg naar huis zitten, zijn bij ons aan het verkeerde adres. Ook daarop is en wordt gescout”, is Oosterholt heel duidelijk.

Beide gesprekspartners willen graag nog een ding aanstippen alvorens het gesprek te beëindigen. ,,Wij spreken de ambitie uit om voor promotie te strijden. Het bestuur probeert ons als eerste elftalselectie die faciliteiten te geven die nodig zijn. Men heeft oog en oor voor wat leeft in de spelersgroep. Natuurlijk kan op dit vierde klasse niveau niet alles wat wij willen worden gerealiseerd. Maar het feit dat men eerst onderzoekt of het kan en dan pas een mogelijk ‘nee’ geeft, is typerend voor de ambities. Je merkt dat bij de bestuurders een belofte ook een belofte is, die zo goed mogelijk wordt nagekomen. Het is aan ons als selectie daar alles voor te doen. Het is niet voor niets dat veel selectiespelers fit de eerste trainingen ondergingen. Er is van de zomer veel (individueel) doorgetraind. De goede mix tussen een kern die al wat langer bij Harskamp speelt en geroutineerde nieuwkomers is dé basis om de supporters en club niet teleur te stellen”, besluiten Mike Peters en Collin Oosterholt.

Auteur en fotografie

Eip Janssen

Bron

Ede Stad

  • Hemelvaarttoernooi 2024

    Dit jaar hebben we wederom een fantastisch Hemelvaarttoernooi mogen beleven, gevuld met sportiviteit en enthousiasme.

    13 mei 2024

  • Voorjaarsvernieuwingen in volle gang

    Ontdek de nieuwste upgrades bij onze club: van uitgebreide parkeergelegenheid tot onze nieuwe mascotte, TopperBOB!

    20 maart 2024

  • B&G Catering

  • Van den Berg Installateurs

  • D-Style by Dian

  • Zoonen Vastgoed